Faizah Qadiri och Star Abdullahai. Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio
Faizah Qadiri och Star Abdullahai Foto: Laila Carlsson/Sveriges Radio

Vittnen till jordbävningskatastrofen sörjer i Värmland

5:04 min

Satar Abdullahi från Karlstad åkte till Iran för att få hem sin fru till Karlstad. Då kom jordbävningskatastrofen - och nyss hemkommen så är han skärrad. Hon är kvar - i ett tält av presenningar.

Faizah Qadiri, som jobbar som tolk i Karlstad, har inte varit på jobbet sedan i måndags. Hon har förlorat 30 nära släktingar i jordbävningskatastrofen - och hon är inte ensam om det här i Värmland. Och nu kommer nästa problem när vintern kommer i det här området i Iran och Irak.

– Det som drabbar värst sedan i söndags är regnet, de har gjort tält av plast. Barn har förlorat sina mammor och pappor, berättar hon.

Satar Abdullahi åkte ner till Iran för att försöka få hit sin fru. Men istället drabbades de av jordbävningen - och mötet blev avbokat så att kunde bege sig till det drabbade området. Han är skakad när han kommer till studion för att berätta och bryter ständigt ihop och gråter. Allt han vill är att hjälpa till. 

– Jag önskar jag kunde köpa baracker och hjälpa barn som inte har mamma och pappa. Jag vill att folk ska vakna till och hjälpa, säger han.

– Jag känner mig maktlös, säger Faiza Qadiri.

Om någon vill hjälpa till rekommenderar de att vända sig till Kurdiska Röda Solen (som samarbetar med Röda korset), Rojhelat Kvinnors Riksförbund och Kurdiska Mödrar i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista