Jakob Larsson,  Anna Nordbeck, Dan Josefsson och Johannes Hallbom tilldelas priset  årets avslöjande för Fallet Kevin
Jakob Larsson, Anna Nordbeck, Dan Josefsson och Johannes Hallbom tilldelas priset årets avslöjande för Fallet Kevin. Foto: Christine Olsson/TT

Stora journalistpriset till Fallet Kevin

0:42 min

Dan Josefsson, Anna Nordbeck, Johannes Hallbom och Jakob Larsson på SVT:s Dokument inifrån tog hem priset för Årets avslöjande för sin granskning av fallet Kevin.

Genom nitiskt detektivarbete hittade de ett borttappat alibi, aldrig visade förhör och avslöjade en 19 år gammal polisiär sanning som falsk i ett berättande i världsklass.

Så löd juryns motivering i "Fallet Kevin" när Stora journalistpriset för årets avslöjande delades ut på torsdagskvällen.

– Det är ju fantastiskt att få detta pris. Man får det ju från sina journalistkollegor via juryn och det är ju alltid otroligt roligt, säger Dan Josefsson.

Förutom att vara glad och nöjd över priset, vad har du landat i för andra känslor?

– Det här är en fruktansvärd historia. En rättsskandal av stora dimensioner där det är små barn som fråntagits grundläggande rättigheter i en rättsstat, säger Dan Josefsson. 

Stora journalistpriset instiftades 1966 av Bonnier AB, och delas i år ut för 51:a året i rad. Vinnarna i varje kategori får 100.000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista