Ann-Katrin Järåsen (S). Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Ann-Katrin Järåsen (S). Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Kommunalråd har möte med polis efter yxmord

1:51 min

Vid yxmordet i Gräsmark i våras kunde inte polisen komma.
Idag träffar kommunpolitiker polisen för att prata om polisnärvaron i norr.

– Den här oron som människor känner med så låg polisbemanning på så stor yta måste vi ta på allvar, säger Ann-Katrin Järåsen, S, kommunalråd i Torsby.

Förhoppningen hos kommunalråden är att man tillsammans med polischefen för Torsby kan diskutera problematiken och komma fram till nya lösningar. 

Tror ni att ni kommer komma mycket längre än att ni får svaret att det är brist på poliser?

– Polisen har olika sorters uppdrag ändå och då kanske vi kan ställa frågor om det går att göra andra prioriteringar och andra upplägg.

Bakgrunden är yxmordet i Gräsmark i Sunne kommun i våras. Eftersom gärningsmannen var kvar i huset behövde ambulanspersonalen polisens hjälp för att kunna gå in och hämta den skadade kvinnan - men det kom ingen polis. Närmaste patrull var 1,5 timme bort.

– Ambulanspersonal behövde haft bistånd från polis och kunde inte få det. Då blir det väldigt allvarligt.

Ann-Katrin Järåsen känner att det finns en farhåga hos befolkningen att storstadens problem med otrygghet för blåljuspersonal ska komma till Värmland.

– Det är viktigt att funktionerna polis, ambulans och räddningstjänst ges möjlighet att fungera tillsammans och att det blir säker arbetsmiljö för dem som jobbar och att det blir tryggt för människorna.

Vid mötet som hålls under måndagen i Torsby kommer Tomas Sahlström, lokapolisområdeschef Torsby, samt fyra kommunalråd - Åsa Johansson från Hagfors, Gunilla Ingemyr från Sunne, Mathias Lindquist från Munkfors och Ann-Katrin Järåsen från Torsby.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista