Hammarö kommun, fasadbild kommunhuset. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
1 av 2
Hammarö kommun. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Johan Rosqvist servicechef Hammarö. Foto: Lari Honkanen
2 av 2
Johan Rosqvist, chef för Hammarö kommuns serviceförvaltning. Foto: Lari Honkanen/Sveriges Radio arkiv.

Kommunen: Utbildningscentrumets skick förklarar vitt skilda prislappar

Johan Rosqvist: "De hade inte den fulla insikten om byggnaden"
2:49 min

90 miljoner kronor, eller 242 miljoner? Två olika analyser av ett utbyggt Hammarö utbildningscentrum för att få plats med alla öns högstadieelever pekar mot helt olika prislappar. Men det finns förklaringar, menar chefen för kommunens serviceförvaltning.

Enligt kalkylen som tjänstemännen på kommunens serviceförvaltning gjorde går utbyggnaden, grovt räknat, på 90 miljoner kronor, medan Sweco i en konsultrapport kommer fram till 242 miljoner.

– Swecorapporten var till för att få en snabbindikation, men där hade man inte den fulla insikten om vad det är för typ av byggnader. Det är en fräsch och väldigt bra byggnad, då finns det ingen större anledning att bygga om en ändamålsenlig byggnad. Och det är stora kostnader inlagda i Swecorapporten för det, säger Johan Rosqvist, chef för Hammarö kommuns serviceförvaltning.

– Sedan finns det också ett industriskepp där, som till viss del går att nyttja. Vilket också sänker behovet och kostnaden lite, tillägger han.

Den 10 december folkomröstar Hammaröborna om kommunens framtida skolorganisation. Förtidsröstningen inleds imorgon, lördag. Men inför folkomröstningen råder förvirring kring vad de två alternativen innebär ekonomiskt.

I förra veckan presenterade den politiska majoriteten, S, V och C, den grovt räknade kostnadsberäkning som tjänstemännen på kommunens serviceförvaltning har gjort. Enligt den skulle folkomröstningens alternativ ett bli 150 miljoner kronor billigare än alternativ två.

I alternativ ett ingår ett samlat högstadium på Hammarö utbildningscentrum, medan Hammarlundens högstadium bibehålls i alternativ två så att kommunen då har två högstadieskolor. Enligt kalkylen skulle man i det sistnämnda fallet behöva bygga en ny F-6-skola, alltså från förskoleklass till årskurs sex.

Men en konsultrapport från Sweco, som SVT Värmland var först med att rapportera om igår, visar på helt andra prislappar än vad kommunens tjänstemän har kommit fram till.

Enligt Sweco skulle ut- och ombyggnaden av Hammarö utbildningscentrum för att härbärgera alla öns högstadieelever gå på 242 miljoner kronor, medan kommunens kalkyl är 90 miljoner.

En förklaring till skillnaderna är beräkningarna kring hur mycket större lokalyta än idag som behövs i framtiden på Hammarö utbildningscentrum. Sweco har räknat på att ytterligare 5600 kvadratmeter behöver läggas till dagens cirka 4000, medan kommunens kalkyl är en utbyggnad på 3000 kvadratmeter.

– Det har en stor påverkan. Men det är också nyttjandet av det här industriskeppet som jag nämnde. Det går med ganska enkla medel att nyttja det till vissa verksamheter, som slöjd och NO. Man behöver inte göra den utbyggnaden som Swecorapporten styr mot, säger Johan Rosqvist.

Hur reagerar du på moderaten Bosse Henrikssons påståenden i SVT Värmland om att kalkylen som ni tjänstemän har gjort är ett beställningsjobb från den politiska majoriteten?

– Det tar jag verkligen stort avstånd ifrån, för så är det absolut inte. Det är neutralt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".