Ewa Westberg, myndighetschef för fastighetsmäklarinspektionen och Per Bolund (MP), finansmarknads- och konsumentminister
Ewa Westberg, myndighetschef för fastighetsmäklarinspektionen och Per Bolund (MP), finansmarknads- och konsumentminister Foto: Jenny Tibblin/Sveriges Radio.

20 statliga jobb till Karlstad

"Hela landet förtjänar statliga arbetstillfällen"
1:56 min

Delvis ny personal på myndigheten har gjort att högarna av tillsynsärenden växt, men nu är i alla fall Fastighetsmäklarinspektionen på plats i Länsstyrelsens lokaler i Karlstad.

Sedan regeringen bestämde att flytta Fastighetsmäklarinspektionen till Karlstad har tretton av myndighetens arton anställda sagt upp sig eller begärt tjänstledigt. Nu är myndigheten på plats, med delvis ny personal.

– Under våren hann många sluta innan de nya fanns på plats. Nu har de nya börjat jobba aktivt med det här, säger Eva Westberg, myndighetschef.

När kommer i balans tror du?

– Det är väldigt svårt att säga, men ni får nog ha ite tålamod i alla fall tills nästa år innan vi är riktigt på plan igen.

Arbetsdomstolen gav besked i förra veckan att de som jobbar vid statliga myndigheter är skyldiga att flytta med om arbetsplatsen flyttas till annan ort. Regeringen har som mål att utlokalisera ytterligare 10 000 arbeten från Stockholm till andra orter i landet. Per Bolund (MP) är finansmarknads och konsumentminister:

– Det är förståeligt när folk ser sin arbetsplats omlokaliseras, men vi tycker att hela landet förtjänar att ha statliga arbetstillfällen och vi ser att Värmland har haft för få sådana jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".