Alina Koltsova, sekreterare Miljöpartiet i Arvika.
Alina Koltsova, sekreterare Miljöpartiet i Arvika. Foto: Anna Lingsell/Sveriges Radio.

Alina Koltsova berättar om övergrepp #imaktenskorridorer

7:42 min

Ett 30-tal upprop från olika upprop har kommit ut i svallvågorna av metoo-kampanjen. En som hållit tyst om det hon varit med om men nu delar med sig av sina erfarenheter av sexuellt utnyttjande är Alina Koltsova (MP).

Hon har under hashtaggen #imaktenskorridorer delat med sig av när hon blev sexuellt utnyttjad av en betydligt äldre politikerkollega. 

– Det här skedde i Norge och jag var 19 och sedan 20 år när det hände. Jag kände på mig att det var något som inte stämde men samtidigt kände jag att det var mitt fel. Dessutom vågade jag inte berätta, jag var så rädd, säger Alina Koltsova, sekreterare för Miljöpartiet i Arvika.

Vad var det som fick dig att gå ut med det här nu?

– När jag såg tjej efter tjej skriva om sina erfarenheter som det ena värre än det andra kände jag att om de här väldigt modiga, starka människorna vågar dela med sig av det här alldeles fruktansvärda, då borde jag också kunna, säger Alina Koltsova.

Vad tror du metoo kommer leda till?

– Jag tror metoo redan lett till att patriarkatet får sig en jordbävning. Det är som en snöboll i rullning. Det här är det största som hänt i feministisk historia sedan p-pillret och rösträtten, säger Alina Koltsova.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista