En vägskylt som visar att man är i Lesjöfors. Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.
Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.

Lesjöfors - det är insidan som räknas

4:10 min

Lesjöfors blev rejält dissat i en av våra facebooktrådar i förra veckan - men då hörde en av våra lyssnare av sig. Du kan aldrig gissa vad som hände sen...

"Så deprimerande, trist, fallfärdiga hus, flera på rad, ett tomt värdshus där träd verkar ha börjat växa inni, en utbränd fabrik, fd hotellet/restaurang ser ut som en tornado verkar gått fram för att inte tala om bion, färgen flagar. (---) Varje gång känner jag att detta är ett ställe Gud verkligen har glömt. Inte ens de som bor där verkar gilla stället.
Nej det skulle inte räcka om så man fick 600tusen för en person för att flytta dit! Stället? Lesjöfors!! Stackars folk!......."

Så skrev en av våra lyssnare på vår facebooksida - men fick svar på tal av en annan lyssnare som radade upp en lång lista på eldsjälar som jobbar stenhårt för sin ort. Bland annat berättade hon om hemvändaren Hans-Olof Skoog, som arbetar med revyn på orten - så P4 Värmland åkte till Lesjöfors nyrenoverade Folkets hus och träffade honom och Johnny Jönsson och Leif Olsson.

– Jag får väl hålla med de som bara åker igenom - att såhär ser ju bruken ut tyvärr, säger Hans-Olof Skoog.

Men när Jonny Jönsson tänker på sitt Lesjöfors, då är det annat som kommer upp.

– Det är framför allt föreningslivet - och för barnfamiljer att kunna leva i lugn och ro. Och bara en sån plats som vi är på nu, Folket hus, där det händer saker året runt, säger han.

Du ser det inte som byhålan som man inte vill bo i - för dig är Lesjöfors framtiden?

– Ja, absolut, säger han.

Förutom alla aktiviteter på orten så finns också Lesjöfors museum och vandringslederna som lockar en hel del folk. 

Vad tycker ni om Maris förslag till slogan - "Lesjöfors - det är insidan som räknas" - skulle det kunna funka?

– Absolut - jag tycker det är väldigt bra, säger Hans-Olof Skoog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista