Blond kvinna och ung man med svart hår och glasögon
Viktoria Sterner och Abbas Husseini från Filipstad Foto: Hedvig Nilsson

Besked kan komma om ensamkommande

5:12 min

TT skriver idag att regeringspartierna S och MP är mycket nära en uppgörelse om de ensamkommande unga. En av alla de som lever i ovisshet just nu är Abbas Husseini i Filipstad.

I flera veckor har Socialdemokraterna och Miljöpartiet förhandlat intensivt om de minderåriga asylsökande som kom hit utan föräldrar under 2015. MP vill ha en flyktingamnesti för gruppen, något S är emot. Enligt uppgift till TT är en uppgörelse mycket nära och kan troligen presenteras under dagen.

-Det har verkligen hänt saker nu och vi tror att vi har en lösning för de flesta som kom före den 24 november 2015, säger källan till TT.

Abbas Husseini är en av alla de som fått sin ålder uppskriven efter en medicinsk åldersbedömning. Han har också fått avslag på sin asylansökan, ett beslut han planerar att överklaga:

- Jag har ingen framtid i Afghanistan. Jag bodde i en liten by, där fanns IS, Talibaner och andra farliga grupper. Jag fick inte leva där, jag fick överleva där.

Abbas berättar att han lämnade byn tillsammans med sin mamma och syster när pappan dog. I Iran förlorade han kontakten med sin mamma och syster, och han har inte lyckats nå dem sedan dess. Tillsammans med några andra afghanska pojkar åkte han med en gummibåt över medelhavet, en färd där flera drunknade eftersom båten var överfull. De reste sedan vidare genom Europa, tills de blev stoppade av polisen i Malmö. Här i Värmland har Abbas nu gått i skola i flera år, och bor i ett familjehem.

- Jag har hört Abbas berätta sin historia vid flera tillfällen, och jag blir lika berörd varje gång. Det är en fruktansvärd historia.

Det säger Viktoria Sterner som jobbar med ensamkommande ungdomar på Filipstads kommun.

- Vi har många ungdomar nu som lever i ovisshet och som mår jättedåligt. Ungdomar som vi satsat på, som går i skolan och har etablerat sig. De har verkligen trott på något här, säger Viktoria Sterner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista