Bosse Henriksson (M). Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.
Bosse Henriksson (M). Foto: Per Larsson/Sveriges Radio.

Ny kalkyl i sifferkriget inför folkomröstningen på Hammarö

4:07 min

Sifferkriget fortsätter inför folkomröstningen om skolorna på Hammarö. Idag presenterades den tredje ekonomiska analysen på kort tid, denna gång av oppositionen.

De ekonomiska analyserna duggar alltså tätt, inför folkomröstningen den 10 december. Det handlar bland annat om ifall ön ska ha en eller två högstadieskolor. Två tidigare analyser visar på vitt skilda prislappar.

Den analys som kommunens tjänstemän gjorde och som majoriteten (S, V och C) presenterade pekade på att alternativet med två högstadieskolor skulle bli 150 miljoner kronor dyrare, eftersom man då också måste bygga en ny låg- och mellanstadieskola.

Men enligt en konsultrapport från Sweco skulle tvärtom alternativet med ett sammanslaget högstadium på Hammarö utbildningscentrum bli dyrare, på grund av stora kostnader för om- och utbyggnad. Enligt kommunen är byggnaden dock i bättre skick än vad Sweco har räknat på.

Det finns kostnader som kan vara förknippade med att det inte fungerar så bra med en storskola."

Idag presenterade oppositionen, alltså Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet, sina beräkningar. Oppositionen vill ha två högstadieskolor på ön, och anser att den politiska majoriteten har överdrivit de ekonomiska skillnaderna mellan alternativen.

– Vi hävdar att 75 miljoner av de 150 som skiljer kan man ta bort, säger Bosse Henriksson (M) till P4 Värmland.

Oppositionen pekar på stor osäkerhet i både kommunens och Swecos beräkningar, och att långsiktiga driftskostnader och kringkostnader inte är med i analyserna.

De drar slutsatsen att skillnaden i kostnader är så pass liten, och osäkerheten så stor, att ekonomin inte bör vara en avgörande faktor när Hammaröborna går till valurnorna.

– Det här är för en lång period framåt, och det finns kostnader som kan vara förknippade med att det inte fungerar så bra med en storskola. Då ligger kostnaderna i framtiden, säger Bosse Henriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista