En varg i en djurpark. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
En varg i en djurpark. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Förvaltningsrätten säger ja till vargjakt

0:37 min

Förvaltningsrätten i Luleå avslår alla överklaganden rörande vargjakten i Värmland och fyra andra län.

Förvaltningsrättens dom idag innebär att länsstyrelsernas beslut består och att licensjakt på totalt 22 vargar tillåts inom vissa särskilt angivna områden under perioden den 2 januari 2018 till och med den 15 februari 2018.

Länsstyrelserna i Dalarna (sex vargar), Gävleborg (två vargar), Västmanland (sex vargar), Värmland (sex vargar) och Örebro län (två vargar) har beslutat om licensjakt på totalt 22 vargar.

I Värmland kommer jakten att bedrivas i ett enda stort revir - Vimyren - i norra Värmland. Området är i princip ett triangelformat område mellan Torsby, Ekshärad och Stöllet.

Förvaltningsrätten gör bedömningen att syftet med licensjakten, bland annat att begränsa negativa socioekonomiska konsekvenser och förbättra möjligheterna för tamdjurshållning, i sig är acceptabla och kan motivera ett undantag från det strikta skyddet för varg.

Förvaltningsrätten har också funnit att jakten är ändamålsenlig och att den inte försvårar ett upprätthållande av en gynnsam bevarandestatus och bedömer jakten vara proportionerlig. 

Förvaltningsrätten sammanfattar domen med bedömningen att:
"de förutsättningar som krävs för licensjakt enligt jaktförordningen och art- och habitatdirektivet är uppfyllda."

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista