Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förvaltningsrätten säger ja till vargjakt

Uppdaterat måndag 27 november 2017 kl 15.37
Publicerat måndag 27 november 2017 kl 14.36
Sex av 22 vargar ska skjutas i Värmland
(0:37 min)
En varg i en djurpark. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
En varg i en djurpark. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Förvaltningsrätten i Luleå avslår alla överklaganden rörande vargjakten i Värmland och fyra andra län.

Förvaltningsrättens dom idag innebär att länsstyrelsernas beslut består och att licensjakt på totalt 22 vargar tillåts inom vissa särskilt angivna områden under perioden den 2 januari 2018 till och med den 15 februari 2018.

Länsstyrelserna i Dalarna (sex vargar), Gävleborg (två vargar), Västmanland (sex vargar), Värmland (sex vargar) och Örebro län (två vargar) har beslutat om licensjakt på totalt 22 vargar.

I Värmland kommer jakten att bedrivas i ett enda stort revir - Vimyren - i norra Värmland. Området är i princip ett triangelformat område mellan Torsby, Ekshärad och Stöllet.

Förvaltningsrätten gör bedömningen att syftet med licensjakten, bland annat att begränsa negativa socioekonomiska konsekvenser och förbättra möjligheterna för tamdjurshållning, i sig är acceptabla och kan motivera ett undantag från det strikta skyddet för varg.

Förvaltningsrätten har också funnit att jakten är ändamålsenlig och att den inte försvårar ett upprätthållande av en gynnsam bevarandestatus och bedömer jakten vara proportionerlig. 

Förvaltningsrätten sammanfattar domen med bedömningen att:
"de förutsättningar som krävs för licensjakt enligt jaktförordningen och art- och habitatdirektivet är uppfyllda."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".