Sundsta Älvkullegymnasiet i Karlstad. Foto Roy Malmborg Sveriges Radio
1 av 2
Sundsta Älvkullegymnasiet i Karlstad. Foto: Roy Malmborg/Sveriges Radio.
Susanna Rydahl i en skolkorridor. Foto: Hedvig Nilsson/Sveriges Radio.
2 av 2
Susanna Rydahl, biträdande rektor Älvkullegymnasiet i Karlstad Foto: Hedvig Nilsson/Sveriges Radio.

Gymnasium slår larm om elevers asylboende

4:19 min

Älvkullegymnasiet i Karlstad slår nu larm om att deras asylsökande elever som fyllt 18 år har en ohållbar boendesituation på Migrationsverkets boenden i Värmland.

I en skrivelse berättar skolan att eleverna känt sig hotade och utpressade att ge bort värdesaker, till exempel busskort eller datorer som de fått låna av skolan. De får inte heller någon studiero eller ordentligt med mat och sömn.

– Med de långa skoldagar det blir på gymnasiet när de ska pendla, så har middagen redan varit när de kommer hem. Så de får gå hungriga till nästa dag, säger biträdande rektor Susanna Rydahl.

Eleverna det gäller går antingen på språkintroduktion eller naturvetenskapliga och tekniska program. När de fyllt 18 år har inte kommunen ansvar för dem längre och de har då flyttats från HVB-hem till något av Migrationsverkets asylboenden för vuxna i Kristinehamn, Sunne eller Bäckhammar.

– Hur ska de orka fokusera på studier överhuvudtaget när situationen ser ut som den gör? Vi känner att vi har ett ansvar, säger Susanna Rydahl.

På Migrationsverket ser man allvarligt på uppgifterna i skolans skrivelse.

- Om de blir hotade och utpressade måste det polisanmälas. Vi ser hela tiden över säkerheten och jobbar med trygghet i boende. Det är en prioriterad fråga, säger Susanna Warolin, enhetschef på Migrationsverket i Karlstad.

I skrivelsen framkommer det också att eleverna blir störda på nätterna av cigarettrök och "onyktra tillstånd".

– Rökning är inte acceptabelt inomhus, men alkohol kan vi inte säga till om. Men väsnas man och för liv så ska Securitas gå runt och säga till efter klockan 22 och framåt, säger Susanna Warolin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista