Bild in i en rättegångssal där advokat Lars Magnusson sitter till vänster. Foto: Louse Uhlin/Sveriges Radio.
Den misstänkte doldes bakom en filt när han fördes in till rättegången förra veckan. Till vänster ses försvarsadvokaten Lars Magnusson. Foto: Louise Uhlin/Sveriges Radio.

Yxmördare döms till 18 års fängelse

1:23 min

Den 36-årige man som dödade en 21-årig kvinna i Gräsmark i maj dömdes idag till 18 års fängelse av Värmlands tingsrätt.

Det var i maj som mannen, med flera yxhugg skadade kvinnan så svårt att hon senare avled. Under tingsrättsförhandlingarna förra veckan nekade han till mord men erkände synnerligen grov misshandel.

Enligt hans försvarare ska han ha känt sig hotad av kvinnan (mannens styvdotter) men hade trots detta inte haft för avsikt att döda henne.

– Han avbröt ju sitt handlande innan hon dog och var ju behjälplig med att ringa efter ambulans och polis, sa försvarsadvokaten Lars Magnusson då och medgav samtidigt att inget annat än ett långt fängelsestraff är att vänta för hans klient.

Men Värmlands tingsrätt finner inte uppgifterna om hot som trovärdiga och skriver:

"Det framstår också som märkligt att han enligt hans egna uppgifter både den aktuella dagen och tidigare blivit utsatt för mycket allvarliga hot från flera medlemmar i familjen utan att han lämnar huset eller agerar på något annat sätt än den nu aktuella gärningen."

Tingsrätten menar att 36-åringen agerat medvetet och med insikt om
konsekvenserna av sitt handlande. Hans avsikt med gärningen har varit att kvinnan skulle avlida. Han har därmed begått gärningen med avsiktsuppsåt, menar tingsrätten.

Eftersom tingsrätten inte finner några förmildrande omständigheter dömer man mannen för mord och inte dråp och ett fängelsestraff på 18 år. Efter avtjänat straff ska han också utvisas utan möjlighet att återvända.

– Jag tycker att det är en välskriven dom och jag är särskilt nöjd med att tingsrätten finner att hans uppgifter om hot är motbevisade, säger åklagaren Per Svensson i en kommentar till P4 Värmland.

Eftersom han yrkade på livstids fängelse under tingsrättsförhandlingarna ska han nu fundera på om han ska överklaga domen när det gäller påföljden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista