Gun-Britt Westin, sjuksköterska i Torsby. Foto: Louise Uhlin/Sveriges Radio.
Gun-Britt Westin, sjuksköterska i Torsby. Foto: Louise Uhlin/Sveriges Radio.

Sköterskor i Torsby protesterar mot olika ersättningar

1:33 min

Sjuksköterskorna på akuten i Torsby vill ha samma ersättning som sköterskorna på akuten i Karlstad och har nu skrivit till hälso- och sjukvårdschefen Tobias Kjellberg om att de känner sig orättvist behandlade.

Gun-Britt Westin är en av de sjusköterskor som skrivit under brevet, och som vill veta varför det görs skillnad på akutsyrror i Karlstad och Torsby.

– Varför denna orättvisa fördelning? Vår kompetens är lika hög som den i karlstad, så vi vill ha ett svar på varför inte vi har den här ersättningen, säger Gun-Britt Westin.

Förklaringen i skillnaden är historisk, enligt hälso- och sjukvårdschef Tobias Kjellberg.

– Vi har en historia som vi försöker rätta till, vi har jobbat med extraersättningar på flera enheter, där akuten i Karlstad är en, säger han.

Han påpekar att den högre ersättningen inte har med högre kompetens att göra.

– Den kom till en gång i tiden när vi hade väldigt svårt att bemanna. Då har vissa av sköterskorna, som kan bemanna samtliga spår på akuten, fått en ersättning på max 3 000 kronor i månaden. Kollektivet sjuksköterskor på akuten i Karlstad har inte mer än kollektivet sjuksköterskor i Torsby, som har ersättningsmodellen, säger Tobias Kjellberg.

Man har infört en ny ersättningsmodell för enheter med dygnet runt-bemanning, men det blir en krock för de som redan hade en annan ersättningsmodell, enligt Tobias Kjellberg.

– Där har vi sett att det får väldigt stor konsekvens för enskilda individer om vi tar bort det. Och vi behöver jobba vidare med den frågan, och det gör vi nu, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista