Genrebild ensamkommande
Ensamkommande asylsökande ungdom Foto: Jessica Gow/TT

Få värmländska kommuner behåller sina ensamkommande

"Det är ett jätteproblem"
4:23 min

Trots att regeringen avsatt 390 miljoner kronor i år för att kommunerna ska ha råd att låta ensamkommande asylsökande stanna i kommunens vård när de fyllt 18, får de flesta flytta.

Karlstads kommun räknar med att vård på HVB hem kostar 1900 kronor per dygn, och att de statliga pengarna inte kommer räcka för att täcka kostnaden.

- Nej, det gör de inte alls. Vi använder de pengar som har kommit för att göra ett värdigt avslut hos oss, för det är ju inte så att de flyttar på dagen, säger avdelningschefen Björn Westberg på Karlstads kommun.

På Älvkullegymnasiet i Karlstad har rektor slagit larm om en otrygg boendesituationen för deras elever som nu pendlar till Migrationsverkets boenden för vuxna i Kristinehamn och Sunne.

Också i Filipstad har det uppstått problem, berättar Viktoria Sterner som jobbar med ensamkommande i kommunen:

- Det är ett jätteproblem. Från att ha bott i ett HVB eller familjehem och alla runt omkring har försökt integrera dem, så tappar man allt stöd man haft.

Det är när de ensamkommande asylsökande fyller 18 eller fått sin ålder uppskriven efter en medicinsk åldersbedömning som de inte längre är kommunens ansvar. Eftersom Migrationsverket bara har tre asylboenden i Värmland får de då flytta, om de inte kan ordna med eget boende.

- Vi har fullt med ungdomar som bor hos kompisar, och vi har ett jättestort problem med droger. Många använder Tramadol, för att döva smärtan, säger Viktoria Sterner.

I tre av Värmlands 16 kommuner, Sunne, Kil och Årjäng, låter man de ensamkommande bo kvar på HVB-hem även när de uppnått myndighetsålder. Årjängs kommunalråd Daniel Schûtzer räknar med att kommunen får betala cirka 100 000 kronor för detta ur egen ficka, men tycker att det är värt pengarna:

- Vi tycker att det är det klokaste vi kan göra ur ett integrationsperspektiv, säger Daniel Schûtzer (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".