Inchcknngsskylt flygplatsen i Karlstad. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Flera flygbolag brister i hur man informerar passagerarna, bland annat vid incheckning, enligt granskningen. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Konsumentverket: Passagerare informeras inte tillräckligt

1:17 min

Flera flygbolag slarvar med att informera passagerare som inte kommer iväg med flyget i tid om vilka rättigheter de har. Det visar en granskning som Konsumentverket i Karlstad har gjort.

När man checkar in ska man tydligt informeras om rätten till assistans och kompensation, men där finns det enligt granskningen stora brister.

Och om flyget till exempel är mer än två timmar försenat eller ställs in ska alla berörda passagerare få skriftlig information. Det räcker inte att informationen finns att hämta någonstans, flygbolaget måste vara mer aktivt, och där brister fyra av sex bolag enligt Konsumentverket.

– Vi ser framförallt att anslagen som ska påminna konsumenterna om deras rättigheter är felaktigt placerade. Vi kan också se att informationsbroschyrerna inte innehåller all information, säger Maja Lindstrand, jurist på Konsumentverket, till P4 Värmland.

De sex granskade bolagen är Nextjet och Norwegian, som båda trafikerar Karlstad, samt SAS, BRA, Novair och Thomas Cook.

Konsumentverket vill inte avslöja vilka av bolagen som brister på olika punkter, men myndigheten kommer att kontakta bolag med brister och begära att de åtgärdas.

– Som alltid förväntar vi oss frivilliga rättelser, säger Maja Lindstrand.

Tre andra flygbolag har trots påminnelser inte svarat på Konsumentverkets brev, däribland brittiska BMI som också trafikerar Karlstad flygplats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista