Sofia Bergström. Foto: Pressbild.
Hårdrocksskribenten Sofia Bergström. Foto: Charles Ludvig Sjölander.

Hårdrocksskribent mot sexismen i branschen

5:24 min

Karriären startade på Nya Kristinehamns-Posten, men med nya jobbet som Aftonbladets hårdrocksskribent får hon stort genomslag. Nu höjer hon rösten mot sexismen inom hårdrocken.

Det får ändå kallas ett riktigt prestigeuppdrag - jobbet som hårdrocksskribent på Aftonbladet. När Sofia Bergström från Kristinehamn fick jobbet i somras trodde hon först inte att det var sant. 

– Det finns en del kvinnliga hårdrocksskribenter där ute, men vi är få. Jag tror att Aftonbladet såg det som en merit att lyfta fram en ung kvinna, även om skrivandet och erfarenheten kommer i första hand, säger hon.

I spåren av #metoo-rörelsen så har också kvinnor i hårdrocksvärlden nu höjt sina röster under #killtheking 

– När jag fick höra talas om det här så jublade jag högt. Vi har fortfarande stora problem idag. Om vi tar död på machokulturen så kommer fler kvinnor våga plocka upp instrument - jag själv har börjat growla. Hårdrocksscenen behöver bli mer inkluderande, säger hon.

Hör mer om Sofia Bergströms tankar om den värmländska hårdrocksscenen i ljudklippet.

Och lyssnarnas tankar om hårdrock kan du läsa på vår Facebooksida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista