Gunilla Karlström är vice ordförande i Värmlands kennelklubb. Foto: Mari Stenström/Sveriges Radio.
Gunilla Karlström. Foto: Mari Stenström/Sveriges Radio.

Expertens bästa tips inför hundköpet

"Det handlar om en familjemedlem"
3:47 min

Engagera hela familjen och gör grundliga efterforskningar. Det är något av det man ska tänka på innan man skaffar hund enligt Gunilla Karlström, vice ordförande i Värmlands kennelklubb.

Drygt en tredjedel av alla hushåll i Sverige har någon sorts husdjur, det visar en Novus-undersökning som beställts av försäkringsbolaget Agria. Undersökningen visar att det även är många som drömmer om att skaffa ett husdjur och det som då ligger högst på listan är en hund.

– Det första man ska tänka på är att hela familjen ska prata om det så att alla är överens om det, för det här är ju ingenting som har ett år eller så. Det här är en familjemedlem som man kan ha i många, många år och då ska alla vara överens, säger Gunilla Karlström, vice ordförande i Värmland kennelklubb.

Var hunden ska vara under dagen när familjen är på jobb och i skolan är också något som man måste tänka igenom. Det är också viktigt att tänka igenom vad man ska ha för ras och vad man ska ha hunden till. 

– Är det en familj som bara ska ha en sällskapshund och inte göra någonting annat så kanske man inte ska köpa en jakthund. En jakthund mår ju väldigt bra av att få göra det som den är framavlad till, så att man får helt enkelt fundera, säger Gunilla Karlström. 

Vi skulle ut å äta jag och min man den där kvällen för 9 1/2 år sedan, men jag skulle ju ”bara” kolla en grej på datorn först, och det hela slutade med ett impulsköp av Sixten istället"

På vår Facebooksida bad vi er lyssnare att berätta om hur det gick till när ni skaffade era hundar. Läs alla berättelserna här.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".