Jonas Karlsson, VD för Oslo-Stockholm 2.55. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.
Jonas Karlsson, VD för Oslo-Stockholm 2:55. Foto: Marie Hansson/Sveriges Radio.

Välkommen rapport om snabbare tågförbindelser

1:52 min

Trafikverkets nya rapport om hur resor och transporter kan förbättras mellan Stockholm och Oslo är ett viktigt första steg för att få ner restiden på sträckan. Det säger Jonas Karlsson, vd för bolaget Oslo-Stockholm 2:55.

Bolaget är bildat av bland andra Region Värmland och Region Örebro län, med målet att minska restiderna på järnvägen. Och att nu Trafikverket identifierar behovet av förbättrade transporter är ett steg i rätt riktning, menar bolagets vd Jonas Karlsson.

– Det är många som har sagt att det behövs en bättre järnväg, och att man borde komma ner i en restid under tre timmar. Men nu är det faktiskt Trafikverket som för första gången säger att målsättningen bör vara det, pekar ut en strategi för att nå dit och pekar ut andra viktiga delobjekt i det här. Det får en helt annan formell status nu, säger Jonas Karlsson.

Han säger att när Trafikverket nu arbetar med planprocessen, blir finansieringen fokus för bolaget. 

– Vi kan hjälpas åt med Trafikverket, planprocessen löper på, vi jobbar med att hitta finansieringsmöjligheter så att man därmed kan bygga den fortare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista