läkare i sjukhuskorridor med texten #utantystnadsplikt
Frida Kareliusson, AT-läkare på Centralsjukhuset i Karlstad. Foto: Malin Björk/Sveriges Radio

Stort upprop från läkare mot trakasserier

2:51 min

Nu har läkarna kommit med ett eget upprop under #metoo-kampanjen. Över 10 000 kvinnliga och ickebinära läkare har skrivit under uppropet #utantystnadsplikt.

Svenska Dagbladet har tagit del av över 400 berättelser där många överläkare och manliga chefer pekas ut som förövare. Nu kräver facket att arbetsgivare agerar.

– Det här visar på nödvändigheten att arbetsgivare och lärosäten tar sitt ansvar, både när det gäller förebyggande insatser och när det gäller att ta tag i de fall som dyker upp, säger Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren till TT.  

En av de som har skrivit under uppropet är AT-läkaren Frida Kareliusson i Karlstad.

– Det är ett sätt för oss att sätta ner foten, nu får det faktiskt vara nog. Att det också kommer upp historier som är ganska grova gör att det synliggörs på ett annat sätt. För det här är något som man ofta skäms för att man blivit utsatt för och då lyfts det inte upp till ytan, säger Frida Kareliusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista