En karta med antibiotikatabletter bredvid en mobiltelefon och en dator, på ett bord.
1 av 2
Nya rekommendationer för nätdoktorer avråder från att skriva ut antibiotika för en rad vanliga infektionssjukdomar Foto: Gustaf Klarin/Sveriges Radio.
man med pärm i sjukhuskorridor
2 av 2
Lars Blad, biträdande smittskyddsläkare i Värmland och ordförande i Strama nätverket Foto: Hedvig Nilsson

Risk för onödig antibiotikaförskrivning när vården digitaliseras

5:22 min

Digitala vårdcentraler är en växande bransch, men det finns en oro att nätdoktorer skriver ut antibiotika för lättvindigt. Smittskyddsläkaren Lars Blad har granskat Kry, som Landstinget i Värmland samarbetat med.

- Det finns en risk för en överförskrivning om man inte noga ser över vad som gäller, säger Lars Blad, ordförande i Stramanätverket som verkar för en mer ansvarsfull förskrivning av antibiotika i svensk sjukvård.

Landstinget i Värmland har i ett pilotprojekt samarbetat med det digitala vårdföretaget Kry där patienter får träffa läkare i mobilen. Lars Blad har nu granskat deras verksamhet i Värmland under hösten 2016 och en del av våren 2017:

- Det antibiotika som användes var i linje med vad Strama vill, men det som var mindre bra var att vi såg en del diagnoser som inte bör behandlas över internet eller digitala medier.

I Stramas nya rekommendationer för digitala vårdmöten avråder man nätdoktorer från att skriva ut antibiotika mot en rad vanliga infektionssjukdomar, som till exempel lunginflammation, öroninflammation, bihåleinflammation och halsfluss.

- Åtminstone i dagens läge har de inte möjlighet att titta om en trumhinna kan röra sig när man sprutar luft på den, eller lyssna på lungorna på ett fullgott sätt, exemplifierar Lars Blad.

Däremot finns diagnoser som Strama anser är OK att antibiotikabehandla på distans, till exempel urinvägsinfektion, svinkoppor och borrelia.

- Där är det man ser, och det patienter berättar, det viktiga, och där behöver man inte palpera - känna - på patienten, förklarar Lars Blad.

Tidigare i år granskade Region Jönköping de två största aktörerna på den digitala vårdmarknaden, och fann då att nätdoktorer i tre av fyra granskade fall skrivit ut antibiotika utan tillräckliga underlag för att ställa diagnos för vissa tillstånd - enligt Stramas rekommendationer.

Vi kan inte ha lägre önskemål på nätaktörers undersökande av patienten än vad vi har i primärvården, hos våra vanliga distriktsläkare"

Vårdföretaget Kry instämmer i Stramas rekommendationer i det mesta, men inte halsfluss, berättar Krys chefsläkare Johan Flodin.

- Med hjälp av en bra bild av ett svalg kan vi visualisera halsmandlarna och på så vis initiera provtagning för en eventuell antibiotikabehandling, säger Johan Flodin.

Att Krys läkare enligt Lars Blads granskning skrivit ut antibiotika för lunginflammation och öroninflammation i Värmland är däremot inget som Johan Flodin försvarar (hör intervju med honom nedan).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista