Centralsjukhuset i Karlstad. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Händelsen på Centralsjukhusets laboratorium har anmälts till Arbetsmiljöverket. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio arkiv.

Bakterieincident på sjukhusets laboratorium

3:52 min

En allvarlig incident med smittsamma bakterier har inträffat på Centralsjukhusets mikrobiologiska laboratorium i Karlstad. Två medarbetare exponerades för en odling som innehöll bakterien brucella, och får nu för säkerhets skull antibiotikabehandling.

– Vi hade fått ett prov från en patient med feber, och sedan har man hanterat det här utanför säkerhetsbänk i vissa av momenten. Där finns det risk för laboratoriesmitta, säger Torbjörn Kjerstadius, överläkare i klinisk mikrobiologi, till P4 Värmland.

Brucella är en bakterie som växer främst i vita blodkroppar. Den kan smitta från djur till människa, till exempel i samband med slakt eller via mjölk eller ost, men antalet fall i Sverige är få.

Bakterien kan orsaka sjukdomen brucellos, även kallad Maltafeber, som bland annat ger långa tider med återkommande feberperioder och infektioner i leder, och den kan också ge organinfektioner.

– Och de kan vara allvarliga, de kan vara livshotande, säger Torbjörn Kjerstadius.

Hur stor är risken att man smittas?

– Hanterar man bakterier som har vuxit fram på labb så är det en hög smittrisk.

Två anställda i laboratoriet får nu antibiotikabehandling, för säkerhets skull.

– Man reducerar då risken väldigt mycket. Det finns inga 100 procent i den biologiska världen, men när man går in tidigt med förebyggande behandling och ger den under lång tid så har vi inte sett några fall i Sverige, säger Torbjörn Kjerstadius, som understryker att bakterieincidenten inte är personalens fel, det är rutinerna som inte har varit tillräckliga.

Rutinerna ses nu över, för att minska risken att något liknande händer igen. Och händelsen har anmälts till Arbetsmiljöverket som ska inspektera laboratoriet den 11 december.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista