Trädtoppar mot en blå himmel. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Foto: Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Många skogsägare ser ljust på framtiden

1:04 min

Mer än hälften av Sveriges skogsägare ser positivt på framtiden, det visar bland annat den senaste Skogsbarometern från LRF konsult.

Aina Spets är skogsägare och ordförande för skogskvinnorna i Värmland. Enligt henne är en del av förklaringen att skog kan användas till så mycket.

– Jag ser ju positivt på framtiden eftersom jag ser att så många produkter kan utvecklas ur träd. Produkter från Skoghall till exempel, förpackningsindustrin är ju världsledande. Cellkomb i Säffle som tillverkar sjukvårdsprodukter, Bäckhammar har ju kommit fram till att man kan göra kläder av trä. Så det finns ju all anledning att man sköter sin skog och ser till att man får fram de produkter som behövs för den industrin, säger Aina Spets, skogsägare och ordförande för skogskvinnorna i Värmland.

Den årliga rapporten där 750 slumpvist utvalda skogsägare intervjuas om sin syn på det aktuella ekonomiska läget visar att mer än hälften upplever att lönsamheten är tillfredsställande, att inställningen till investering är positiv och att man tror på stigande timmerpriser i framtiden.

Man tror också att prisutvecklingen för skogsfastigheter i framtiden kommer att bli positiv. Men självklart finns det utmaningar i framtiden.

– Ja, det är ju klimatet. Hur förändras klimatet? Vad ska man plantera, till exempel, när man har avverkat. Vad är det som kommer att passa längre fram i tiden? Det vet vi ju inte, säger Aina Spets.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista