Fyra personer med statliga beredskapsjobb i Filipstad med sin lärare.
Teklit Tesfalem, Yacob Gerebrhan, Ghide Tesfagabr, Kibrom Tareke och Lilian Höjd. Foto: Jonas Hansson/Sveriges Radio

Kulturarv ger arbeten till nyanlända

2:52 min

Jobb som skulle gå till personer utanför arbetsmarknaden gick istället till högutbildade. Men inte i Filipstad, där gick arbetena till rätt personer.

Det var i en rapport från Statskontoret tidigare i höstas som det avslöjades att de statliga beredskapsjobben som skulle gå till personer utanför arbetsmarknaden istället gick till högutbildade personer. Något som fick hård kritik av arbetsmarknadsministern Ylva Johansson.

Men i Persbergs naturreservat har de statliga beredskapsjobben gått till rätt personer. 

 – Jag såg de statliga beredskapsarbetena som en möjlig resurs, berättar Jim Frölander som är integrationskoordinator i Filipstads kommun. Persberg är ett besöksmål, en viktig plats, en kulturmiljö som tyvärr då är alldeles igenväxt då varken Länsstyrelsen eller kommunen har resurserna som krävs. Det finns ett behov i Persberg och det finns ett behov av mina nyanlända att lära sig ett yrke och lära sig förstå det svenska kulturarvet, .

Personerna som arbetar i Persbergs naturreservat har fått ta röjsåg och motorsågskörkort, men får också utbildning i samhällsorientering samtidigt som de arbetar. Allemansrätt och annat som är självklarheter i den svenska kulturen förklaras av en lärare, samtidigt som det övas på svenskan.

– Röjsåg är lite lättare. Motorsåg är lite svårt. Men om du kan så är det ett bra jobb. Att arbeta i skogen är bra för det är lugnt och är bra luft, säger Yacob Gerebrhan som är en av fyra personer som fått statliga beredskapsjobb i Filipstad hittills. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista