Mitt i citygallerian Karlstad Crister Carlsson, vakt, Maria Dahlbom, cityledare Centrum Karlstad, och Ann-Sophie Redfern, centrumledare för MittiCity
1 av 2
Väktare och centrumledare i Karlstad är oroliga. Foto: Annika Ström/Sveriges radio
mic mitticity galleria karlstad entré mot järnvägsgatan
2 av 2
Extra vaktbevakning har satts in vid garage och entré. Foto: Annika Ström/Sveriges radio

Centrumledare oroas av ungdomsgäng

"Vi ser en beteendeförändring"
4:24 min

Tonåringar som drar runt på stan i en miljö där det finns gott om droger – det är ett växande problem som centrumledarna i Karlstad slår larm om.

– Vi hör en ökad oro när det gäller användning av droger för yngre personer. Vi ser en beteendeförändring där yngre personer börjar med fel saker, säger Maria Dahlbom, cityledare för Centrum Karlstad.

Problemet har accelererat under hösten och såväl Trygghetscentrum som handlare och centrumledare har internt lyft frågan med ungdomsgängen.

– Det märks att gängen har blivit större och samlas oftare i centrala Karlstad. De är här dagtid när de borde vara i skolan, säger Crister Carlsson, som är ordningsvakt på Mitticity-gallerian.

Han beskriver att de flesta ungdomar sköter sig bra men att det till exempel blivit mer småbus i form av förstörelse och annat.

– Vi har haft ungdomshäng vid entrén vid Järnvägsgatan vid en fastighet som stått tom länge och det har gjort att vi nu satt in lite extra bevakning, säger Ann-Sophie Redfern, som är centrumledare på MittiCity-gallerian.

Drogförsäljning i centrala Karlstad
Sedan lång tid tillbaka förekommer drogförsäljning i centrala Karlstad och det är vanligt att den frampå hösten söker sig in till varmare miljöer - och galleriorna har varma samlingsplatser och parkeringsgarage.

Trygghetscentrum i Karlstad har uppmärksammat problemet tidigare och centrumledarna vill nu att man gemensamt ska stävja det.

– Trygghetsrådet ska ha fler möten och diskutera det här. Vi ska ta upp det nu i veckan på nästa möte då näringsidkare, fastighetsägare och vaktbolag är med, säger Maria Dahlbom.

När P4 Värmland pratar med några av ungdomarna som tycker om att träffa sina kompisar och röka utanför galleriaentrén mot Järnvägsgatan så är meningarna delade.

Några känner sig trygga och ser inga problem alls med att hänga på stan. Andra beskriver att de ibland kan känna sig otrygga, att det kan vara stökigt med påverkade personer och att de sett droger hanteras öppet. Flera påpekar att ordningsvakterna är viktiga för deras trygghet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".