mic mitticity galleria karlstad entré mot järnvägsgatan
1 av 2
Droger säljs vid parkeringsgarage i centrum. Foto: Annika Ström/Sveriges radio
Civilklädd polis framför polishuset i Karlstad.
2 av 2
Daniel Fernström, chef för polisområde Karlstad. Foto: Torsten Gabrielsson, Sveriges Radio.

Polisinsats mot gäng och droger i Karlstad

3:23 min

– Vi ser att problematiken ökar just nu med drogförsäljning till unga. Därför gör vi denna vecka en insats i city, säger Daniel Fernström, polisområdeschef i Karlstad.

Tidigare har centrumledare i Karlstad berättar för P4 Värmland om problem med allt fler ungdomsgäng i centrala Karlstad som hänger i miljöer där det finns droger. Denna bild bekräftas nu av polisen.

– Vi ser allvarligt på det här, säger Daniel Fernström. Vi ser att narkotikaförsäljningen ökar när vi har större ungdomsgäng som hänger. Och missbrukarna drar sig till samma plats.

Problemen är som störst utanför McDonalds och Filmstaden och vid Mitticity-gallerians entréer.

– Vi tror det förekommer en hel del narkotikaaffärer vid entrén vid Järnvägsgatan. Man kan värma sig och komma undan där. Man använder sig av toaletterna och parkeringsgaragen. Där har vi fått gjort insatser och vi vet att väktare hittat droger i garaget.

Enligt polisen är de flesta ungdomarna i gängen i åldrarna 16-20 år och några få är ännu yngre. Polisen ser också en ökning av tillresta ungdomar från andra kommuner än Karlstad – särskilt Kristinehamn.

– Vi vill mota Olle i grind och gör denna vecka en särskild insats i citykärnan med både civil och uniformerad polis. Vi kommer jobba aktivt så gott det går med de resurser vi har.

Cannabis av olika slag är den vanliga introduktionsdrogen som säljs till ungdomar, men polisen märker en ny trend.

– Vi ser en stor ökning av ADHD-medicin som säljs till just unga personer ute på stan. Det säljs tabletter för 20 kronor styck.

De senaste veckorna har polisen tagit tusentals tabletter i beslag i Karlstad.

– Man berusar sig på de här tabletterna. Och så finns det finns de som självmedicinerar, som inte fått rätt vård, och mår bättre av de här. Men tablettmissbruk är inte bra. Man blir väldigt beroende av tabletter och det är svårt att ta sig ur.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista