Värmlandstomten Inge i Halla
Värmlandstomten Inge "Inge i Halla" Olsen. Foto: Robert Ojala/Sveriges Radio

Tomten lämnar politiken

3:07 min

Värmlands enda auktoriserade tomte, Inge Olson i Halla, har varit aktiv inom politiken sedan 1980-talet. Men nu går den epoken i graven efter att han avsagt sig uppdraget som ersättare för Moderaterna i Kommunfullmäktige i Forshaga kommun.

– Orsaken till att jag hoppar av är att jag har sämre hörsel och då tycker jag inte att jag kan vara kvar, för det skall ju inte vara så att jag inte hör vad de säger. Jag kunde tillslut inte vara med i kommentarerna, så då fick det vara, säger den tidigare moderate politikern.

"Inge i Halla" är ett välkänt namn i Värmland i egenskap av att vara länets enda auktoriserade tomte. En titel han fick 1995 av den internationella tomteorganisationen Santa Claus of Greenland Foundation. Men parallellt med uppdraget som tomte har Inge Olsen, i olika grader, varit engagerad inom politiken sedan 1980-talet. Nu senast som ersättare åt Mats Jonsson för Moderaterna i Kommunfullmäktige i Forshaga kommun. "Inge i Halla" medger att det är med ett visst vemod han nu lämnar politiken.

– Det är trist, det har varit roligt att vara med. Som utomstående vet man ingenting om politik, utan man får läsa i tidningen. Nu fick jag vara med i olika nämnder och vara med i olika beslut, och det skulle jag vilja att alla individer fick vara med om. Det är lätt att säga "varför tog de det beslutet", men när man är med i politiken så måste man motivera sina beslut. Så därför skulle jag vilja att alla var engagerade någon gång, säger Inge Olson.

Nu när julen är på ingång så är det bråda tider för Värmlands enda tomte. Men vad som står på önskelistorna nu förtiden har han inte så bra koll på.

– Det mesta som står på önskelistorna nu förtiden är saker som jag inte begriper mig på. Alla nya seriefigurer och alla datagrejer är jag helt okunnig på, så jag får bara läsa innantill på önskelistan så får ungarna förklara vad det är, skrattar Värmlands enda auktoriserade tomte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista