Pål Jonson
1 av 4
Pål Jonson. Foto: P4 Värmland
Stina Bergström. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
2 av 4
Miljöpartiets Stina Bergström. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Grafik: Staplar med partiernas färger.
3 av 4
Resultatet av SCB:s senaste undersökningen av svenska partisympatier.
Runar Filper (SD). Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
4 av 4
Runar Filper (SD). Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Neråt för (MP) och uppåt för (M) i SCB:s nya undersökning

4:11 min

Miljöpartiet trillar ur riksdagen, Moderaterna ökar och Sverigedemokraterna minskar. Det visar SCB:s nya stora partisympatiundersökning, som presenteras idag.

Moderaterna ökar sedan förra mätningen med 4,1 procentenheter och får 22,2 procent i SCB:s partisympatiundersökning för november. Pål Jonsson (M) hoppas att partiet ska öka ytterligare. Hans recept är att fokusera på samhällsproblemen snarare än på de andra politiska partierna.

– Sätt de problemen i centrum och kom med trovärdiga lösningar, både på den grova brottsligheten och det andra är att fokusera också på jobben och se till att människor kommer i arbete, säger Pål Jonsson (M).

Miljöpartiet hamnar under riksdagsspärren med 3,8 procent. Värmländska riksdagsledamoten för Miljöpartiet Stina Bergström verkar dock inte alltför oroad.

– Det är klart att det inte är så roligt att se de här siffrorna, säger Stina Bergström. Å andra sidan har vi legat strax över eller strax under i de senaste mätningarna. Det är så här det har sett ut ett tag. Vi har haft rätt mycket tuffa personärenden i Miljöpartiet som utåt fått sätta bilden väldigt mycket. Vi som jobbar på med en massa saker inom regeringen har haft svårt att komma ut med det.

Socialdemokraterna får 32,6 procent, en ökning med 1,5 procentenheter, och ligger nu över sitt valresultat.

Sverigedemokraterna backar med 3,6 procentenheter och får 14,2 procent.

– Vi har ju sett en tillfällig nedgång även i andra undersökningar, i och med den uppgång som moderaterna har fått i och med partiledarbytet, säger Runar Filper (SD). Det viktiga är den långsiktiga trenden.

Samtidigt som M ökar kraftigt så backar Centerpartiet med 1,8 procentenheter och landar på 9,5 procent. Liberalerna hamnar med nöd och näppe över riksdagsspärren med 4,2 procent, en minskning med 0,8 procentenheter.

Kristdemokraterna ligger kvar under spärren med 3,1 procent. Vänsterpartiet ökar något och får 7,0 procent.

Regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet får tillsammans 36,4 procent av rösterna, vilket är en statistiskt säkerställd minskning jämfört med valet 2014. Allianspartierna skulle få 39,2 procent, visar undersökningen.

Enligt regionala siffror för norra Mellansverige, där Värmland ingår, så skulle både Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet få mindre än 4 procent av rösterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista