Anosh Ghasri. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Anosh Ghasri, integrationskoordinator Hagfors Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Kritik mot regeringens uppgörelse om ensamkommande

5:03 min

Förra veckan presenterade regeringen en uppgörelse mellan S och MP som ger ensamkommande ungdomar en ny chans att få stanna i Sverige. Men lagförslaget får kritik.

En av kritikerna, den liberale debattören Anosh Ghasri, har jobbat med ensamkommande barn och ungdomar i sju år.

– Med det här förslaget pratar vi inte längre om ett system eller mottagande som bygger på asylskäl. Lång väntetid är inget asylskäl, och hur pass väl man presterar i skolan är inte heller ett asylskäl. Man förskjuter asylprocessen från Migrationsverket till skolorna, anser Anosh Ghasri.

Lagförslaget går ut på att ge alla de ensamkommande som kom före den 24 november 2015 rätt att slutföra sina studier. Det gäller för de som väntat i över 15 månader på ett beslut, och de som hunnit fylla 18 år eller skrivits upp i ålder efter en medicinsk åldersbedömning.

Det handlar om ungefär 9000 asylsökande som, om de efter slutförda studier lyckas etablera sig på arbetsmarknaden, kan få permanenta uppehållstillstånd.

– Vinnarna är de som kom före den 25 november 2015, oavsett om de uppgav rätt ålder eller om de har asylskäl eller inte, och förlorarna är de som registrerades i systemet efter det, konstaterar Anosh Ghasri.

Ett av regeringens argument för lagförslaget är att de ensamkommande inte ska behöva lida för Migrationsverkets långa handläggningstider.

– Vi som har sett ungdomarna på nära håll har sett hur de långa väntetiderna tär på dem. Visst är det förkastligt, men frågan är om det här förslaget är den rätta vägen att gå? undrar Anosh Ghasri.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista