Kristin Persson. Foto: Bengt Höglind/Sveriges Radio.
Kristin Persson. Foto: Bengt Höglind/Sveriges Radio.

"Flis-Doris" kritisk mot vinterväghållningen

Trafikverkets Karin Nettermann: "Kan bero på när det upphandlades"
0:40 min

Halkbekämpningen på våra värmländska vägar varierar stort, och vår lyssnare Kristin "Flis-Doris" Persson som är lastbilschaufför hörde av sig till P4 Värmland med kritik mot att väghållningen kan förändras på en och samma väg.

Har du nån åsikt om halkbekämpningen? Kommentera på Facebook.

– När du kommer på samma väg, som ligger inom samma län, hur kan det vara skild väghållning, utan skylt som varnar eller någonting, säger Kristin Persson.

Pengar är det som är problemet. Och dagens system med upphandling. Men även vi trafikanter måste börja ta sitt ansvar. Är det kring noll och det regnar så är det ganska troligt att det är halt."

Det finns flera förklaringar till variationerna i väghållning, enligt Karin Netterman på Trafikverket.

– Dels beror det på trafikmängd på vägen, vi har olika standardkrav beroende på vägklass. Sedan finns det olika driftområden, och olika upphandlingsår som gör att det kan variera i standard, säger hon.

Kör själv mellan Sverige och Norge och det är en enorm skillnad."

 Inget som helst fel på vintervägarna. Dock fel på många förare som verkar vägra inse att det faktiskt blir vinter under vintern."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".