Tobias Erlandsson, enhetschef räddningstjänsten Arvika och Eda.
1 av 2
Tobias Erlandsson, enhetschef räddningstjänsten Arvika och Eda. Foto: Foto: Anna Tjäder/Sveriges Radio
Torbjörn Damperud och Mattias Berg, deltidsbrandmän i Edane.
2 av 2
Torbjörn Damperud och Mattias Berg, deltidsbrandmän i Edane. Foto: Foto: Anna Tjäder/Sveriges Radio

Brist på deltidsbrandmän i Åmotfors

3:03 min

Tillgången på deltidsbrandmän runt om i länet är just nu ganska god. Men i Åmotfors saknas det sedan i somras sex personer för att stationen ska nå upp till full styrka.

– Åmotfors är det mest brist i just nu men i alla våra sex deltidsstationer Edane, Gunnarskog, Glava, Åmotfors, Koppom och Charlottenberg har vi problem med att rekrytera i dagsläget, säger Tobias Erlandsson, enhetschef för räddningstjänsten i Arvika och Eda.

En rundringning som P4 Värmland gjort visar att det över lag ser bra ut vad gäller tillgången på deltidsbrandmän i länet. De flesta stationer uppger att de inte har någon brist på personal just nu, även om det kan uppstå mindre tillfälliga luckor.

I Torsby där det tidigare varit turbulent har man nu täckt upp behovet, förutom i Sysslebäck där det inte råder någon brist men är ett något ansträngt läge. I Arvika och Eda har man däremot haft en personalbrist sedan i somras och enligt Tobias Erlandsson har det delvis med arbetsmarknaden att göra.

– Många pendlar till en annan kommun och kan inte delta i sin styrka dagtid, säger Tobias Erlandsson.

Och med färre deltidsbrandmän blir arbetsbördan på befintlig personal desto större. Mattias Berg och Torbjörn Damperud är deltidsbrandmän på stationen i Edane och de känner av personalbristen.

– Det gör vi givetvis, vi får ta extrapass för att få det att fungera, säger Mattias Berg, deltidsbrandman i Edane.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista