Antonina Ordina. Foto: Robert Ojala/SVeriges Radio.
Förra längdåkningsstjärnan Antonina Ordina. Foto: Robert Ojala/SVeriges Radio.

Ordina om IOK:s beslut: Bra för landet

Antonina Ordina om Rysslands OS-avstängning
4:34 min

Ryssland inte får inte vara med i OS i Sydkorea. Före detta längdstjärnan Antonina Ordina som bor i Karlstad är född i Ryssland, men svensk medborgare sedan 90-talet, menar att IOK:s beslut är ett stort slag mot rysk idrott.

Det var igår som IOK lämnade beskedet att Ryssland stängs av från OS 2018 i Sydkorea. Men rena ryska idrottare, både individuellt och lag, kan medverka under olympisk flagg.

Längdstjärnan Antonina Ordina som bor i Karlstad är född i Ryssland, men svensk medborgare sedan 1990-talet. Och hon har följt den här processen noggrant.

– Det här är ett stort slag mot idrotten i Ryssland. Men samtidigt är det glädjande att de som deltar kommer att kontrolleras och de är "rena". Jag tror det är bra för landet, säger hon till P4 Värmland.

Vad tänker du om de skarpa ryska kommentarer som kommit?

– Jag tänker att staten inte vill ta på sig skulden. Det är istället enskilda idrottsmän som lider av detta, säger Antonina Ordina.

Ryssland kommer att överklaga IOK:s beslut till CAS, Idrottens skiljedomstol. Vad tror du om Rysslands chanser där?

– Jag tror inte på det. Utredningen har visat att det har manipulerats och då är ju myndigheterna inblandade. Det är tragiskt för enskilda idrottare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".