Ebba Busch Thor (KD). Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Ebba Busch Thor (KD). Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Ebba Busch Thor (KD): "Jag fick hjärnsläpp"

8:24 min

Äntligen stod partiledaren i radiostudion. När Kristdemokraternas partiledare besökte Värmland idag passade vi på att debriefa henne om utfrågningen i Aktuellt nyligen, som hon hånats för.

Det var när Ebba Busch Thor skulle berätta om KD:s förslag att införa en litterär kanon i skolan som hon kuggade på alla tre frågor om svenska klassiker. Särskilt upprörda var folk på sociala medier över att hon inte kunde svara på vem som skrivit Gösta Berlings saga - Selma Lagerlöfs debutroman.

– Jag är van vid att bli häcklad i olika sammanhang. Men det jag tycker är väldigt tråkigt är att folk har raljerat över ålder eller den svenska flumskolan. Att det faktiskt var så svårt för människor att tänka sig att kanske var det bara ett hjärnsläpp. Men mest tycker jag synd om min svensklärare! Säger Ebba Bush Thor.

Egentligen kom hon till Karlstad för att berätta om KD:s välfärdslöfte till äldre. Där ingår bland annat ett krav på en äldreboendegaranti, där alla över 85 ska kunna få en plats på äldreboende utan biståndsbedömning.

– Jag upplever ett oengagemang för äldreomsorgsfrågor i svensk politik. Jag har nu varit partiledare i snart tre år och inte en enda gång har äldreomsorgen varit ett eget ämne i de större debatterna nationellt, säger Ebba Busch Thor.

Vi passade också på att fråga henne vad KD står i frågan om de ensamkommande, som regeringen vill ge en ny chans att stanna i ett lagförslag:

– Jag tycker det är bra att regeringen försöker hantera det svåra läge som blivit för en del ensamkommande unga vuxna, eller äldre barn. Men den här modellen är vi mycket skeptiska till. Den är rättsosäker och ser ut att bli orättvis mellan de som har gjort rätt för sig, fått ett nej och lämnat som man ska, och de som valt att vara kvar fast man inte har rätt till det. Det sänder en märklig signal, svarar Ebba Busch Thor (KD).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista