Malin Vainiokangas ordförande Civilförsvarsförbundet karlstadsregionen
Malin Vainiokangas ordförande för nya Civilförsvarsförbundet Karlstadsregionen Foto: Annika Ström/ Sveriges Radio

Karlstadsområdet får gemensamt civilförsvar

Tanken är att bli starkare
0:54 min

Första steget mot ett länsgemensamt civilförsvar har tagits. Nu har sex kommuner i Karlstadsområdet samlats i ett förbund.

–  Tanken är en enda förening som är större och starkare så vi kan nå ut till medborgarna på ett bättre sätt, säger den nytillsatta ordföranden Malin Vainiokangas från Kil.

Det handlar om en frivillig resursgrupp, Civilförsvarsförbundet i Karlstadsregionen, som ska rycka in och stötta kommuner och räddningstjänsten vid kriser eller olyckor som till exempel vid en vattenläcka eller en skogsbrand.

Tidigare fanns bara civilförsvarsförbund i Kil och Karlstad. Nu omfattas ytterligare fyra kommuner - Grums, Forshaga, Hammarö och Munkfors.
Ett avtal har just gjorts med Karlstadsområdets räddningstjänst där dessa sex kommuner ingår.

– Jag tycker det här är jättespännande. Detta är framtiden. Vi rustar ju för ett civilt försvar, säger Malin Vainiokangas.

Under de närmaste tre åren har regeringen lovat att stärka det civila försvaret med 1,3 miljarder kronor.

Första målet för Civilförsvarsförbundet i Karlstadsregionen är att rekrytera fler medlemmar i området till FRG, Frivilliga resursgruppen.

– Det första vi gör är att utbilda medlemmar i säkerhet - till exempel hur man klarar sig själv vid en kris i 72 timmar och hjärt- och lungräddning.

Det långsiktiga målet är att få till stånd ett förbund med frivilliga från hela Värmland.

Civilförsvarsförbundet är en frivillig försvarsorganisation med närmare 20 000 medlemmar över landet och som utgör en civil del av den svenska krisberedskapen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".