Programledare Marie Trygg, Lillemor Larsson (V) och Mattias Joelsson (KD)
1 av 3
På söndag är det folkomröstning på Hammarö. Lillemor Larsson (V) och Mattias Joelsson (KD) debatterade framtiden för Hammarös högstadieskolor i Folkets hus på Skoghall. Foto: Magnus Hermansson

Debatt om skolorna på Hammarö

Vitt skilda åsikter om framtiden för Hammaröskolorna
3:12 min

Ska Hammarö ha ett samlat högstadium eller ska det fortsatt finnas två högstadieskolor? Det är det valet Hammaröborna står inför, i folkomröstningen på söndag.

Söndagen den 10 december är det dags för Hammaröborna att ta ställning i folkomröstningen. En folkomröstning som blivit verklighet efter en lång tids debatt om skolornas framtid, och tillslut en namninsamling som fick tillräckligt många underskrifter för att frågan skulle tas upp i fullmäktige - som i sin tur sa ja till en folkomröstning.

Majoriteten (S, V, C) förespråkar ett samlat högstadium och oppositionen (KD, L, M, MP) vill se två högstadieskolor.

– Vi vet att 400 elever som skolorna skulle innehålla om tio år skulle fungera bra, det är inte för litet men däremot är en storskola med 800 elever ett risktagande, säger Mattias Joelsson (KD).

– Då glömmer du bort att berätta för kommuninvånarna att du måste flytta den geografiska gränsen ganska rejält för att det ska bli två skolor med lika antal elever. Hela Hammaröområdet kommer då att hamna på skolan i centrala Skoghall, det har ni inte informerat Hammaröborna om, säger Lillemor Larsson (V).

Den politiska majoriteten på Hammarö ser en storskola som ett sätt att minska segregationen i kommunen och öka likvärdigheten.

– En storskola löser inte problemet bara sådär, vi måste ha en strategi för att göra det. Men jag tror att om vi är medvetna om det här och använder resurserna på rätt sätt så kommer vi att uppnå mer likvärdighet i vår kommun, säger Lillemor Larsson (V).

– Det första man kommer uppnå är en statistisk likvärdighet, men jag har inte hört ett bra argument än så länge för att det skulle bli en bra effekt på ett annat sätt än vad det skulle kunna bli med två skolor, säger Mattias Joelsson (KD).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".