Lisa Wendt, ordförande i elevrådet på Hammarlunden. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
1 av 2
Lisa Wendt, ordförande i elevrådet på Hammarlunden. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Annika Hoff. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
2 av 2
Annika Hoff, biträdande kommunombud för Lärarnas riksförbund på Hammarö. Hon är också lärare på Mörmoskolan. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Elevrådet och lärare om folkomröstningen

Elevrådsordförande: "Många vet inte vad det leder till"
3:07 min

Elever i årskurs 4-6 på Hammarö har fått tycka till om kommunen ska ha en eller två högstadieskolor, men Lärarnas riksförbund upplever att de inte blivit hörda alls i debatten.

På söndag kan Hammaröborna rösta om kommunen ska slå ihop Hammarlundens och Mörmoskolans högstadium eller om båda ska finnas kvar. Eleverna i kommunen fick för drygt en vecka sedan tycka till i frågan via lappar som skickades ut på uppdrag av bildningsförvaltningens chefsgrupp. Men Hammarlundens elevrådsordförande menar att man inte fått tillräckligt med information om de olika alternativen.

– Många röstade mer för att de vill säga sin åsikt, men vet inte vad det leder till, säger Lisa Wendt.

På Lärarnas riksförbund upplever man att lärarnas åsikter i frågan inte har tagits upp alls i debatten.

– Vi har inte blivit tillfrågade. Det har drivits av politiker och det är de som tyckt till. Det är klart att det är svårt för vi tycker olika, men det hade varit intressant att få delta i planeringstankarna, säger Annika Hoff, lokalombud på Mörmoskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".