Tommy Wall, försäljningschef Wafab bil.
Tommy Wall, försäljningschef Wafab bil. Foto: Anna Tjäder/ Sveriges radio

Försäljning av dieselbilar minskade 2017

1:22 min

Under december gick dieselbilsförsäljningen i Sverige ned med nästan 19 procent. Regeringens beslut om att göra det möjligt för kommuner att införa miljözoner kan vara en av orsakerna.

– Man märker ju av oron. Vad ska jag ha för motor i min nästa bil? Den frågan kommer ju naturligtvis och det är inte så lätt att välja idag. Det säger Tommy Wall som är försäljningschef på Wafab bil i Karlstad.

Ett beslut från regeringen om att kommuner får rätt att införa miljözoner för lätta fordon väntas under 2018 och ett dieselförbud i Stockholms innerstad kan bli verklighet redan  år 2020.

Enligt färska siffror från Bil Sweden minskade antalet nyregistrerade dieselbilar rejält under slutet av 2017, 13,5 procent i november och 18,7 procent i december. Det är en utveckling som försäljningschef Tommy Wall känner igen och han menar att det kommer många frågor från kunderna.

– Ja det är mycket frågor kring det här och vi får försöka råda kunden utifrån bilbehovet. Vad ska jag ha bilen till och vad passar bäst för mig, säger Tommy Wall.

Och när dieselbilarnas miljövänlighet ifrågasätts har bensinbilarna åter blivit aktuella enligt Tommy Wall.

– Bensinbilarna har blommat upp som ett schysst alternativ helt plötsligt. För ett par år sedan trodde man nästan att bensinbilarna skulle försvinna men så ser det inte ut idag, säger han.

Under hela 2017 var minskning av antalet nyregistrerade dieselbilar 4,3 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista