Marie Karlsson Tuula. Foto: Andreas Reichenberg
Marie Karlsson Tuula, professor i civilrätt. Foto: Andreas Reichenberg

Stor risk för förtal i metoo-kampanjen

Marie Karlsson Tuula: Få tänker på konsekvenserna
3:54 min

Film- och tv-regissören Ulf Malmros har polisanmält en kvinna för förtal, efter att han anklagats för våldtäkt i samband med metoo-uppropet. Risken för förtal är stor i metoo-kampanjen menar Marie Karlsson Tuula, professor i civilrätt.

– Jag tycker det är väldigt allvarligt att man pekar ut någon som brottslig och klandervärd på det här sättet. Jag tror att det är få som tänker på konsekvenserna för den enskilde i ett sådant här sammanhang, säger Marie Karlsson Tuula, professor i civilrätt vid Karlstads universitet.

Film- och tv-regissören Ulf Malmros har polisanmält en kvinna för förtal, efter att han anklagats för våldtäkt i samband med metoo-uppropet, det berättade vi i P4 Värmland igår. Han menar att han är oskyldig men att han lätt kunde identifieras i vittnesmålet på sociala medier.

– Man får inte skriva sådant som är igenkännande för en person eller skriva ut namnet. Läsarna ska inte kunna identifiera vem det är som begått det här brottet, säger Marie Karlsson Tuula.

Vi har sökt Ulf Malmros för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".