Erik Gustavson, som driver Kinship center. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
Erik Gustavson, som driver Kinship center. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Kinship center kan få nobben för pengar till projekt

Erik Gustavson: "Skulle anställa invånare som har svårt att få arbete"
5:18 min

Organisationen Kinship center i Karlstad vill ha två miljoner kronor i bidrag från kommunen, för ett arbetsmarknadsprojekt som handlar om att dokumentera migration. Men kommunens tjänstemän säger nej.

På tisdag tar politikerna i kommunstyrelsen ställning. Och Erik Gustavson, Kinship centers sekreterare och drivande kraft, hoppas förstås att de går på en annan linje än tjänstemännen.

– Det vi vill göra, det är först och främst att ta reda på allt som gäller den stora emigrationen till Amerika. Men det som också ingår, det är att intervjua dagens invandrare, så det är ett migrationsprojekt, säger Erik Gustavson.

Kinship center uppstod tidigare i år i ruinerna efter konkursdrabbade Svenska migrationscentret, och huserar precis som sina föregångare i residenset i Karlstad. Organisationen får bidrag för sin dagliga verksamhet från kommunen, Region Värmland och statliga Riksarkivet.

Men nu vill man alltså dra igång ett arbetsmarknadsprojekt, där tanken är att med anställningsformer som extratjänster och lönestöd ge sysselsättning till 35 personer. Till exempel nyanlända och långtidsarbetslösa.

Ett liknande projekt är på gång i Forshaga, med ungefär 20 personer.

Men i Karlstad blir det alltså avslag, enligt förslaget från kommunens tjänstemän. Man vill hellre samarbeta kring enstaka arbetsmarknadsanställningar. Och anser dessutom att dokumentationen av vår migrationshistoria borde vara en nationell angelägenhet.

Men Erik Gustavson pekar på att de här anställningarna skulle innebära att staten bidrar med över 80 procent av lönekostnaden.

– Den kostnaden vi har sökt, två miljoner, renderar att vi får löner på 12, 13 miljoner. Som ger skatter och återbäring på alla möjliga sätt till kommunen, säger han.

Så det borde vara en bra affär för kommunen?

– Jag anser det, definitivt. Man får ut många av våra invånare som har svårt att få arbete, och som idag har stöd av olika slag och känner sig misslyckade. Och de kommer här att göra ett fantastiskt arbete för svensk historia.

Men politikerna i kommunstyrelsen säger troligen också nej, i alla fall till att bidra med så mycket som två miljoner kronor, konstaterar miljöpartistiska kommunalrådet Per-Inge Lidén.

– Vi är nog ganska skeptiska, men vi håller på att titta på det. Men jag skulle tro att det blir avslag, eller möjligen någon mindre summa. Det är en viktig verksamhet, men den är egentligen statens ansvar. Att uppföra register och digitalisera svensk emigration till USA, det är i grunden ingen kommunal angelägenhet, säger Per-Inge Lidén.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".