Kvinna med blont hår
Erika Hellekant Rowe, medieforskare Karlstads universitet Foto: Hedvig Nilsson

Fokus på krimnyheter när journalister jobbar på distans

7:54 min

Den lokala journalistiken utarmas när tidningar lägger ner sina lokalredaktioner och bevakningen sköts från centralorten. Det visar ny medieforskning vid Karlstads universitet.

Forskargruppen har jämfört nyhetsbevakningen i tolv kommuner, varav hälften fortfarande har en lokalredaktion. En av kommunerna var Munkfors.

 - Det var 25 procent färre unika lokala artiklar i de tidningar som inte har en lokal redaktion, och det är ganska stor skillnad, säger Erika Hellekant Rowe.

Istället för att ta fram egna nyheter hamnar journalisterna mer i händer på kommunikatörer och myndigheter som får lättare att sälja in sina pressmeddelanden, och bevakningen blir mer likriktad. Dessutom blir det ett större fokus på brott och straff, enligt forskargruppen.

- Polisrapporteringen är lätt att fånga upp, så det blir mer såna nyheter har vi sett. Det kan ge en känsla av otrygghet, säger Erika Hellekant Rowe.

Vad kan det här få för effekter?

- Vi får en ökad klyfta av stad och land. Det livet som finns i mindre kommuner representeras mindre och de människorna som bor där får svårare att känna igen sig i medieinnehållet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista