Kommunhuset i Säffle. Foto: Anna Lingsell/Sveriges Radio.
Skadeståndet och rättsprocessen kommer att bli dyrt för kommunen. Foto: Anna Lingsell/Sveriges Radio.
Säffle

Kommunen förlorade tvist om camping - får betala 13 miljoner

2:23 min

Säffle kommun döms att betala 9,2 miljoner kronor till paret som tidigare drev Duse udde camping. Kommunens omkostnader kommer att landa på runt 13 miljoner kronor när kostnaden för den rättsliga processen räknas in.

– Det känns inte så jättebra, men tittar man på hela den utdragna processen är det skönt att den är över. Och det kunde ha blivit värre, i och med att vår motpart hade mycket högre anspråk, säger kommunalrådet Dag Rogne (C).

Paret hade stämt Säffle kommun på drygt 43 miljoner kronor efter att kommunen sagt upp avtalet med parets bolag för två år sedan.

– Vi sa upp avtalet för omförhandling, vi tyckte att det inte var något bra avtal varken för campinghyresgästen eller kommunen. Vi fick gå in med underhåll för ungefär en miljon per år, samtidigt kände sig campingvärden begränsad, så vi ville ha ett bättre avtal för båda parter.

Men arrendatorerna tyckte att avtalet var en kraftig försämring och avbröt samarbetet och drog igång en rättsprocess. Det har alltså lett till att Säffle kommun nu får betala ett skadestånd på 9,2 miljoner och omkostnader för ombud och process - totalt cirka 13 miljoner.

– Det här kommer att sänka vår vinst för 2017 med motsvarande belopp. Och vinsten är ju ett sparande för framtida investeringar, men inga löpande verksamheter kommer att drabbas, säger Dag Rogne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista