En skylt med texten "vallokal" utanför omröstningslokalen vid församlingshemmet Arken på Hammarö.
Det var många Hammaröbor som passade på att rösta under de sista timmarna omröstningslokalerna var öppna. Foto: Louise Uhlin/Sveriges Radio.

Klar majoritet för två högstadieskolor på Hammarö

1:03 min

En klar majoritet av Hammaröborna som röstat vill ha kvar högstadiet på Hammarlunden och Mörmon. Det står klart efter att alla rösterna i folkomröstningen räknats.

Klockan 20.00 på söndagskvällen stängde röstningslokalerna på Hammarö. Drygt två timmar senare publicerade kommunen det preliminära resultatet på sin hemsida. Enligt det har 42,3 procent av alla röstberättigade Hammaröbor röstat.

En klar majoritet, 81,2 procent, är för det som kallades "Alternativ 2" i folkomröstningen, det vill säga att kommunen fortsatt ska ha två höstadieskolor, dels på Hammarlunden och dels att Mörmoskolans högstadium flyttar till Hammarö utbildningscenter. Alternativ 1, som innebar en hopslagning av de båda högstadieskolorna på Hammarö utbildningscenter, fick 16,7 procent av rösterna. 1,6 procent röstade blankt.

Enligt svensk lag är kommunala folkomröstningar rådgivande och alltså inget som politikerna behöver ta hänsyn till när de fattar beslut. Flera av av de som röstade under söndagskvällen hoppas dock att politikerna kommer att lyssna på invånarna.

– Det är ju vi som bor här som ska vara med och bestämma, såklart, säger Sandra Grahn. 

– Annars känns det väldigt bortkastat om man inte följer en folkomröstning, säger Hans Sundberg.

Kommunalrådet Per Aspengren (S) har tidigare inte velat svara på frågan om majoriteten, som förespråkar en storskola, kommer att ta hänsyn till folkomröstningens resultat. Till P4 Värmland säger han att deras besked kan dröja eftersom de måste analysera röstningsresultatet. Oppositionsrådet Bosse Henriksson (M) menar dock att majoriteten inte har något val.

– Nu har vi fått ett gott stöd och råd från av folket och det kan man inte negligera, säger han.

Det slutliga valresultatet kommer att presenteras på onsdag.

  • 42,3 procent röstade
  • 81,2 procent vill ha två högstadium
  • 16,7 procent vill ha ett högstadium
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista