Foto: TT.
Foto: TT

Majoritet spår fallande bopriser

2:23 min

En majoritet av svenskarna spår nu fallande bostadspriser. Det är första gången på fem år. Samtidigt tror hälften av mäklarna att bopriserna sjunker.

Hushållens boprisförväntningar fortsätter att rasa, visar SEB:s månatliga mätning som bygger på svar från 1 000 personer under perioden 28 november—5 december.

För första gången sedan februari 2012 hamnar indikatorn under noll, närmare bestämt minus fem, en nedgång med 16 enheter sedan föregående månad.

Därmed tror en majoritet av svenskarna på fallande bostadspriser det kommande året.

Framför allt tror svenskarna att priserna faller i Stockholmsområdet, där indikatorn hamnar på minus 24 — en indikator som anger skillnaden mellan de som tror på stigande priser och de som tror på fallande priser.

Samtidigt visar en annan mätning att nästan hälften av fastighetsmäklarna, 47 procent, tror på fallande bostadspriser den kommande tremånadersperioden, enligt den Mäklarpanel som Valueguard tagit fram i samarbete med Fastighetsmäklarförbundet.

Av de närmare 200 som svarat på enkäten tror 14 procent på en prisuppgång medan fyra av tio tror att priserna står stilla.

"Det är naturligt att fler mäklare tror på fortsatt prisnedgång. De förutspår prisbilden under en period då de sitter med en hel del osålda objekt samtidigt som intresset för att köpa bostad minskar när människor har fullt upp med kommande storhelger", säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet, i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista