Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Två ambulanser i diket – allvarligt enligt chefen

Publicerat onsdag 20 december 2017 kl 08.23
Jag tycker nog faktiskt vi gjort tillräckligt
(4:08 min)
Wolmer Edqvist, verksamhetschef ambulanssjukvården. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio
Wolmer Edqvist, verksamhetschef ambulanssjukvården, Landstinget i Värmland. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.

Efter att en ambulans körde i diket i alltför hög hastighet så skärpte landstinget sina rutiner. Trots detta har ytterligare en ambulans kört i diket.

– Det är alltid allvarligt att ambulanser kör av vägen, säger Wolmer Edqvist, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Värmland.

Den senaste olyckan hände 10 oktober i Filipstad och det pågår just nu en utredning om orsaken. 
Den första olyckan hände i april 2016 under en prio-ett-utryckning i Storfors till ett astmasjukt barn. Det snöade kraftigt och vid avkörningen fanns i bilen förutom föraren även en praktikant och en sjuksköterska.
Det tog ett halvår för landstinget att göra en intern utredning av olyckan som visade på flera bidragande faktorer.

– Hastigheten var alldeles för hög och den var helt avgörande för olyckan. 

GPS-mätningen visade att hastigheten låg över 150 km i timmen under tio minuters tid. Det går också att se att andra ambulanser samma dag körde minst 30 km långsammare.
Utredningen visade även på brister som att föraren saknade föreskriven halkutbildning och att bilen saknade godkända däck.

– Vi har säkerställt att vinterutbildningen kommit till stånd. Vi har också pratat om det här på stationerna så att vi har lokala rutiner där vi ska kolla bilen. Men oavsett vad man än haft för däck med tio centimeter blötsnö på vägen och den hastigheten så hade vi inte kunnat förebyggt den här olyckan. 

Efter olyckan kallades föraren på interna samtal och fick sedan fortsätta köra ambulans. Mer om följderna för föraren hör du i ljudinslaget ovan. 

Tycker du att ni gjort tillräckligt efter olyckan för att det inte skulle hända igen? 

– Jag tycker nog faktiskt vi gjort tillräckligt. Vi har haft utbildning på samtliga arbetsplatsträffar. Alla medarbetare har fått sett det här. Vi har nog ett helt annat säkerhetstänk i våra fordons- och förarutbildningar. Vi har köpt nya ambulanser som kommer att ha en begränsad maxhastighet på 160 km i timmen.

Den andra olyckan i oktober i Filipstad skedde under en hemtransport av en patient. En av ambulansvårdarna fick nacksmärtor men inga allvarligare skador.  

– Vi har inte hittat några omdelbara orsaker till varför man kört av vägen så därför har vi startat en ny internutredning. Medarbetaren har omplacerats och vi gör en medicinsk utredning för att se om det finns någon sådan orsak till att man kört av vägen.  

Enligt ambulanschefen ska även denna utredning ta ett halvår.
Han säger också att båda olyckorna är anmälda till arbetsmiljöverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".