Abdullrahman Mouse i mitten och hans kompisar. Foto: Malin Björk/Sveriges Radio.
Mahmoud Aji, Abdullrahman Mouse och Ayham Jawhar är all frustrerade över sitt boende, som hindrar dom från att komma in i det svenska samhället. Foto: Malin Björk/Sveriges Radio.

Bor på landet - tvingas tacka nej till jobb

3:12 min

Abdullrahman Mouse och fyra andra syriska män bor i ett hus på landet. På grund av dålig kommunikation måste de tacka nej till jobb.

När Abdullrahman Mousa fick uppehållstillstånd i Sverige kommunplacerades han i Karlstad. Han bor numera tillsammans med fyra andra syriska män i ett hus långt ute på landet. Huset är i dåligt skick men framför allt hindrar placeringen av huset att han kan integreras i samhället på grund av dålig kommunikation.

– Vi bor inne i skogen, här finns inga tjänster, det finns ingen buss på kvällar och helger, säger Abdullrahman Mouse.

Huset är en del av det gamla järnbruket i Östanå strax norr om Molkom. Alla hus i deras direkta närhet står helt tomma. Huset har en svag doft av mögel. Taket är trasigt. Putsen håller på att falla av. Rummen de hyr har inga möbler, de har varsin madrass som ligger på golvet. Det finns ingen antenn så de kan titta på TV, internet har de inte heller. Alla betalar hyra för sitt rum.

– Vi betalar 2 500 kronor var, säger Abdullrahman Mouse.

Det blir 12 500 kronor i månaden som männen betalar i hyra till Karlstad kommun för det gamla huset. I väggarna hör man möss krafsa intensivt i väggarna. De har samlat de sist fångade mössen i en glasslåda. Den är full.

Varje vardag åker de in till Karlstad för att lära sig svenska på SFI. Sista bussen hem går 18.55. Missar de den så kommer de inte hem.

Det går heller inga bussar på helgen. Så de tar sig inte varken till affärer, nöjen eller eventuella jobb då.

En av killarna jobbade som kock hemma i Aleppo innan han var tvungen att fly från Syrien, har fått två jobberbjudanden. Bägge har han varit tvungen att tacka nej till för han inte kan ta sig varken till eller från jobbet på kvällar och helger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista