Entrén till akutmottagningen. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.
Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

1177 har för dålig kunskap om barn enligt facket

1:26 min

Vårdförbundet riktar kritik mot Vårdguiden 1177. Facket menar att 1177 har för dålig kunskap om barn och för ofta uppmuntrar föräldrar att åka till akuten med sitt sjuka barn.

– Framförallt när det gäller barn har inte 1177 någon kompetens att rådgiva. Sedan har man också riktlinjer att gå efter och jag tvivlar inte på att de gör så gott som de kan, men ofta hamnar man i det läget att man råder patienten att besöka akutsjukvården, säger Camilla Gustafsson, avdelningsordförande för Vårdförbundet i Värmland.

Antalet barn som besöker akutmottagningen i Karlstad har ökat med 63% de senaste fem åren. Från drygt 6 500 barn år 2011, till nästan 11 000 barn förra året.

Det är inte bara antalet barnbesök som ökar på akuten. Det gäller även de vuxna. Det totala antalet besökare på akuten i Karlstad år 2011 var 38 035. Samma siffra för 2016 var 61 393, en ökning med knappt 67%. Enligt verksamhetschefen Ola Hallén så är lokalerna underdimensionerade på akutmottagningen, eftersom att de är byggda för 34 000 besökare.

– Arbetsmiljön på våra akutmottagningar idag är oerhört ansträngd. Våra medarbetare jobbar hur mycket som helst, mycket extrapass och under sina pass känner man en oro för patientsäkerheten, säger Camilla Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista