Kronbladen på en röd julstjärna. Foto: Staffan Löwstedt/SCANPIX.
Julstjärna. Foto: Staffan Löwstedt/SCANPIX.

Se - men inte äta julstjärnan

3:03 min

Många tror att man blir förgiftad om man, av någon anledning, skulle äta av julstjärnan. Men riktigt så illa är det inte, hälsar Giftinformationscentralen.

På julstjärnans dag, den 12 december, passar Giftinformationscentralen på att informera om växten som många tror är giftig. Men så illa är det inte, menar Annsofie Skagius, apotekare som jobbar på Giftinformationscentralen.

– De innehåller en växtsaft som är lite irriterande, smakar man på den kan det svida i munnen, man kan bli illamående och kräkas. Får man saft på fingrarna och råkar gnugga sig i ögonen så gör det väldigt, väldigt ont. Den har rykte om sig att vara väldigt giftig, men så är det inte.

Även katter verkar intresserade av växten, och om de ätit kan de bli dåliga i magen och blir lite slöa. Men någon fara är det inte för dem heller.

Om du ändå råkar knapra på din julstjärna så ska du dricka mycket vätska, för att få bort smaken i munnen och späda ut innehållet i magen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista