anna lagerdahl, chef för polisregion Bergslagens enhet som jobbar mot människohandel
Anna Lagerdahl, chef för polisens traffickinggrupp Foto: Annika Ström/Sveriges radio

Flera polisinsatser mot trafficking i Värmland

4:43 min

Flera fall av misstänkt sex- och och människohandel har upptäckts i Värmland under hösten – bland annat på ett hotell i Arvika och en camping i Karlstad.

– Senaste veckorna har sju-åtta vandrarhem och hotell hört av sig. Vi vet att det är nätverk som åker omkring och stannar till två-tre nätter på varje camping, hotell eller vandrarhem, säger Anna Lagerdahl, chef för polisregion Bergslagens enhet som jobbar mot människohandel

Vid insaserna som gjorts i Karlstad, Arvika och Kristinehamn har polisen funnnit organiserade nätverk från Rumänien och Nigeria och det pågår nu en rad utredningar.

Vid insatsen på ett hotell i Arvika kunde Värmlandspolisen bistå spansk polis med en eftersök "madame" - en kvinna som smugglat ut en annan kvinna mot att denna sålde sex för att betala av skulden. 

Campingen på Skutberget har tipsat polisen flera gånger om personer som de misstänker säljer och köper sex. Här handlar det om ett rumänskt nätverk som Värmlandspolisen nu samarbetar med andra regioner i landet för att kartlägga. Minst en person är misstänkt för sexköp. 

– Vi väljer ibland att inte avbryta och ta sexköpare för att istället tittar vidare på det och se om det rör sig om människohandel och koppleri. 

En trend som polisen ser nationellt är att sexhandel söker sig mer utanför de större städerna och till enklare boenden än hotell. 

– Vi ser att de besöker mindre och mindre orter. Jag tycker vi ser det i Värmland också. Vi har mycket campingar och vandrarhem som hör av sig. 

Att så många insatser och kartläggningar kunnat göras på så kort tid är enligt Anna Lagerdahl mycket tack vare att besöksnäringen och uthyrare allt oftare hör av sig med tips. 

– Det gör stor skillnad för oss och vi är jättetacksamma. Ska vi komma åt människohandeln måste vi hjälpas åt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista