Ghada Hussein.
1 av 2
Ghada Hussein, läkare på kvinnokliniken på Centralsjukhuset i Karlstad. Foto: Mari Stenström/Sveriges Radio.
Gravid kvinna håller om sin mage. Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix.
2 av 2
Ensamstående som väntar på assisterad befrukting har kort kötid i Värmland. Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix

Kort väntetid för ensamstående som vill skaffa barn

4:01 min

Väntetiden för ensamstående som vill ha assisterad befruktning är kort i Värmlands län.

Lagen om assisterad befruktning till ensamstående kom i april 2016. För ett år sedan stod 18 värmländska kvinnor på kö och nu har ett tiotal kvinnor fått behandling i Värmlands län. Efter en psykossocial utredning kan behandling påbörjas på universitetssjukhuset i Örebro, om det finns passande donatorer.

Ghada Hussein är läkare på Kvinnokliniken i Karlstad och berättar att väntetiderna främst beror på svårigheten att hitta donatorer.

– Vissa kvinnor vill ha en speciell donator, exempelvis med speciell hudfärg, hårfärg, ögonfärg eller längd. Så det kan ta lite tid att matcha det, säger Ghada Hussein.

I Värmlands län tar hela processen, från remiss till behandling, två till tre månader. Det är bra jämfört med andra delar av landet. I Västra Götaland är kötiderna för behandling fyra år, enligt en granskning som tidningen Metro har gjort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista