Rasmus Persson. Foto: Anna Hållams.
Rasmus Persson. Foto: Anna Hållams.

Radioprofilen vill bota "manssjukan"

Rasmus Persson: "Jag har själv lidit av det"
5:02 min

I ett uppmärksammat inlägg på Facebook skriver Ransätersbördige programledaren Rasmus Persson om "manssjukan" som bland annat bidragit till hans pappadepression.

Inlägget som skrevs efter att #metoo-debatten i riksdagen bara lockat en bråkdel av ledamöterna - men handlar egentligen om den stora frågan - de offer som det som han kallar "manssjukan" skördar. Inlägget har fått stor spridning i sociala medier.

– Det är så uppenbart att manlighetsnormer ligger bakom så enormt mycket av det jävulskap vi har i samhället - det är bara att kolla på statistiken. Det är inte bara ett problem för alla som inte är män - utan även för män, säger Rasmus Persson.

Han hänvisar bland annat till brottstatistiken och att självmord är den vanligaste dödsorsaken bland unga män. "Inför en obligatorisk "skrapning" av mäns mentala hälsa vid 20 års ålder. På samma sätt som kvinnor vid en viss ålder kallas till cellprov borde män kallas till en screening för mentala besvär", skriver han i sitt inlägg.

– Män är mindre benägna att söka hjälp för till exempel psykisk ohälsa, säger han, och menar att han själv är drabbad av den här "farsoten".

– När jag fick barn för ett år sedan drabbades jag av flera depressiva perioder, och då var det jättesvårt att söka hjälp. Men nu har jag gjort det. Jag tror att förändringen börjar med att vi pratar med varandra, att vi män håller igång samtalet. Det är därför jag har startat en podd som heter Faderskapstestet. Jag vill uppmana alla värmlänningar som lyssnar att börja prata med varandra om känsliga saker, säger Rasmus Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".