Varg. Foto: Valeriy Yurko/University of Portsmouth/TT
1 av 2
Varg. Foto: Valeriy Yurko/University of Portsmouth/TT
Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig i Svenska jägarförbundet.
2 av 2
Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig i Svenska jägarförbundet. Foto: Annika Ström/ Sveriges radio

Färre hundar dödas av varg

3:20 min

De dödliga attackerna som vargen gör på tamdjur, som hund och får, har minskat.

– Antalet dödliga hundattacker har gått ner – sannolikt beroende på att allt färre vågar släppa sina hundar och att det är allt färre älgar som ska skjutas vilket säkert gör att antalet timmar i skogen också blir mindre, säger Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig på Svenska Jägareförbundet.

Fram till mitten av december så har vargar i Värmland dödat två hundar och skadat sex. Förra året dödades fem hundar. Detta enligt statistik från Länsstyrelsen i Värmland och Viltskadecenter. Trenden med allt färre dödade hundar ses även i grannlänen Dalarna och Örebro. 

Under året gjorde vargen nio dödliga attacker på får vilket också är färre än förra året. 

– När det gäller tamdjuren är det så att de rovdjursavvisande stängslen  som finns på många besättningar i länet har viss förebyggande effekt, säger Glöersen. 

På grund av attackerna så har länsstyrelsen beslutat om skyddsjakt vid fyra tillfällen och fem vargar har skjutits – de flesta i Rackstadsreviret.

Gunnar Glöersen tycker att den förändrade jakten med färre löshundar är trist. 

– Det kan ju inte bli samhällets lösning att människor på landsbygden inte kan jaga längre. Man måste ju hitta en lösning som innebär att man har en vargstam som är så pass liten att de flesta kan jaga. 

Licensjakten börjar idag (2 januari) och Jägarförbundet tycker att tilldelningen i landet på 22 vargar är för liten. För Värmlands del handlar det om sex vargar i norra länsdelen - i Vimyrenreviret.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista